Drugshandel en drugsgebruik in ‘t Valkenberg worden niet getolereerd. 

De gemeente Breda is samen met onder meer SMO Breda en de politie in overleg over een integrale aanpak van het probleem, meldt de woordvoerder.

Het Valkenberg blijkt momenteel de plaats waar verslaafden en dealers elkaar ontmoeten voor uitwisseling van drugs. Met name de hoek langs de singel richting het Kasteel blijkt favoriet.

In juni van dit jaar kondigde de gemeente een harde aanpak aan van drugshandel en -overlast bij de Slingerweg. Daarop verdwenen de problemen bij opvang ‘t IJ. De overlast lijkt verplaatst naar het stadspark, geeft voorzitter Piet Maanders van Wijkraad Stadshart/Valkenberg aan.

Wijkraad

Volgens Maanders hebben meerdere mensen al bij de wijkraad aan de bel getrokken. "Mensen die aangeven nu even een ander rondje te lopen met de hond of die met de training voor de Singelloop het park overslaan", vertelt hij.

Met BNDeStem liep hij een rondje door het Valkenberg. "Frappant was dat mensen meteen een verhaal over de overlast wisten te vertellen." Een oplossing heeft hij niet voor handen. "Ik wou dat ik die had. Het gaat vaak over mensen aan de zelfkant van de maatschappij, die opgevangen zouden moeten worden."

Oplossen

De Wijkraad kaartte de problematiek vrijdag aan bij de gemeente. Inmiddels heeft de burgemeester laten weten open te staan voor een gesprek, weet Maanders. "Maar we gaan stevig inzetten, als het moet met gebiedsverboden. We willen dat dit probleem opgelost wordt."

Grootste uitdaging is het voorkomen van een nieuw waterbedeffect, denkt ook Maanders. "Je kunt ze wel wegjagen, maar ze moeten wel ergens anders heen kunnen", wijst hij naar de vaak dakloze verslaafden en hulpbehoevenden.