Als het aan burgemeester Depla ligt, gaat Breda in overleg met de andere Brabantse grote steden in overleg over gereguleerde wietteelt.

Dat zegt Depla in een reactie op de Kamermeerderheid voor aanpassing van het softdrugsbeleid.

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor invoering van gereguleerde teelt. Depla is daarover positief. "Het huidige gedoogbeleid is onwerkbaar. Coffeeshops worden nu via de achterdeur door criminelen bevoorraad."

Terughoudend

Ondanks de meerderheid is Depla nog terughoudend. "Als burgemeesters hebben we altijd gezegd dat het een ruime meerderheid moet zijn. Het moet geen geen gejojo worden en het moet ook geen politiek stokpaardje zijn. Het gaat er niet om of je voor of tegen softdrugs bent, het gaat erom of het beleid werkt."

Experimenteren met gereguleerde teelt gebeurt in Breda pas als een aangepaste wet er helemaal door is. "Daar is de raad heel duidelijk over geweest", aldus Depla. Gereguleerde teelt zou wat hem betreft een goede stap in de richting zijn als het gaat om terugdringen van de criminaliteit. "Maar het is geen wondermiddel. Er zal nog steeds voor de export gekweekt worden door criminelen."

Volksgezondheid

Gereguleerde teelt komt ook de volksgezondheid ten goede, verwacht Depla. “Het helpt als je weet welk thc-gehalte wiet heeft, zoals je ook wil weten welk percentage alcohol in drank zit."

Het systeem voor kweek is volgens Depla simpel. "Dat kennen we namelijk al uit de medicinale wiet. Er is een partij die kweekt en waarvan in het geval van recreatieve drugs coffeeshops verplicht moeten afnemen. Die kweker levert niet aan straathandel en ook niet aan het buitenland. Op die manier krijgen criminelen hier geen voet aan de grond."

Angst voor toestroom van buitenlandse wietrokers is ongegrond. “De coffeeshops zijn er alleen voor inwoners."