Stel Rinie Maas een vraag en je krijgt twintig antwoorden. En zeker als het over zijn grote liefde NAC gaat. De schrijver van veelal historische verhalen waagt zich voor het eerst aan NAC. Dat levert 62 verhalen in een meer dan 200 pagina’s dik boek op met de titel Idolen en Iconen.

Maas stelde het schrijven van dit boek uit. "Ik had mijn grootste liefde even apart gezet omdat er mooie voorlopers waren de laatste jaren, maar ook omdat ik met andere verhalen bezig was." Nu, na twintig boeken, moest het er toch eens van komen, merkte Maas. "Ik ben er vanaf mijn zesde jaar dag in dag uit mee bezig geweest. Woonde op vijf minuten afstand van NAC."

Als klein menneke ging hij al naar NAC. "Op zondag NAC1 en NAC 2 bekijken om inspiratie op te doen, actie en trucjes bekijken om daar zelf van te leren", geeft de schrijver  aan, die zelf meerdere keren voor het Brabants elftal werd opgeroepen. Hoogtepunt van de week? "De trainingen op dinsdag en donderdag. Dan hoopte je dat je de ballen mocht dragen. Soms schoot je de bal terug vanaf het grind en als je een duimpje omhoog kreeg van Pelckmans, dan was je week goed."

Maas grijpt in het boek terug op de helden van vroeger. Leo Canjels, Ati Graaumans en Addy Brouwers, Ton Lokhoff, Pierre van Hooijdonk, Koos Waslander zijn namen die voorbij komen. "Daar weef ik de geschiedenis doorheen, samen met de indrukken uit mijn jeugd, sinds 1954 dat ik tussen de mannen stond te luistervinken op de tribune."

Thuiswedstrijden 

NAC speelt een grote rol in het leven van Maas.  Als 62 jaar ziet hij NAC spelen. "Negen van de tien thuiswedstrijden ben ik erbij", geeft hij aan. "NAC betekent heel veel voor mij. En ik geniet als liefhebber net zoveel van de wedstrijden in de eerste divisie als in de eredivisie."

Voorafgaand aan NAC-De Graafschap presenteert Maas zijn boek. Hij kijkt er naar uit, zoals hij ook de wedstrijd erna met vertrouwen tegemoet ziet. "Ik denk dat NAC meer kwaliteit heeft en dat we met een fijn gevoel en drie punten naar huis gaan."

Het boek van Rinie Maas is vanaf zaterdag 25 september in de boekhandel te verkrijgen. Om 17.00 uur is er bij Van Kemenade en Hollaers een feestelijke aftrap in aanwezigheid van enkele NAC-spelers.