De verkeerschaos die dinsdag ontstond tijdens de Eneco Tour in Breda, was vooral een timingsprobleem. Dat zegt wethouder Paul de Beer. De gemeente gaat de situatie uitgebreid bekijken door middel van een evaluatie.

"Het is natuurlijk een groot evenement op een doordeweekse dag. Het was voorafgaand aan de planning van de Eneco Tour nog niet bekend dat ook NAC een thuiswedstrijd zou spelen om 18.30 uur", licht De Beer toe.

Daarnaast waren ook de wegwerkzaamheden op de toegangswegen aan de westkant een oorzaak voor grote files. "We gaan evalueren hoe we hier in de toekomst meer vat op kunnen krijgen. We hebben een achterstand in het uitvoeren van deze werkzaamheden en die zijn we nu aan het inlopen. Een voorzichtige aanname is toch dat we evenementen meer in verband moeten gaan brengen met de geplande werkzaamheden in de stad", aldus De Beer.

"We moeten het breder gaan trekken en misschien betekent dat zelfs dat het hele evenementenbeleid aangepast moet worden. Bijvoorbeeld door andere voorwaarden te stellen aan welke wielerkoers dan ook", zegt hij. Ook ging het niet goed met de verkeersregelaars.

Volgens de wethouder van Financiën, Duurzaamheid en Sport ligt de verantwoordelijkheid voor de verkeersregelaars formeel gezien bij de organisatie van Stichting Breda Wielerstad. "Maar uiteraard gaat het om een samenwerking dus ook wij moeten de kwaliteit hiervan controleren."

Social media

Volgens De Beer is er van tevoren uitgebreid over het evenement gecommuniceerd met met omwonenden en bedrijven langs het parcours. "Waarschijnlijk moet dit de volgende keer stadsbreed worden opgepakt om ook het overige verkeer te bereiken."

De gemeente heeft volgens de wethouder niet veel officiële klachten binnengekregen, maar wel de negatieve signalen op social media opgepikt. "Ook medewerkers van gemeente Breda hadden last van de verkeerssituatie."

De evaluatie gaat enkele weken in beslag nemen.