Evenementen binnen de gemeentegrenzen van Breda zouden voor 2020 op een duurzame manier moeten worden georganiseerd. Dat stelt de fractie van GroenLinks in vragen aan het college.

Aanleiding voor de vragen is de manier waarop Breda Barst wordt georganiseerd. "Breda Barst is een van de weinige festivals van Breda die hard op weg zijn om een ecologisch verantwoord festival te worden", aldus Merijn Scheifes. "Zo wordt er actief afval gescheiden."

Veel evenementen maken voor stroom gebruik van milieubelastende dieselgeneratoren, terwijl er volgens GroenLinks duurzame stroomvoorziening aanwezig is. "GroenLinks vindt dit een gemiste kans. Anno 2016 kan en moet dat anders."

Scheifes stelt dat Breda een voorbeeld moet nemen aan Amsterdam, dat in het evenementenbeleid heeft vastgelegd dat het vanaf 2020 alleen nog maar duurzame evenementen toestaat.

Behalve afvalscheiding en gebruik van duurzame energie kunnen organisaties nog meer doen om de evenementen te verduurzamen. "Een goed mobiliteitsplan, waardoor meer mensen met het openbaar vervoer of de fiets een locatie bezoeken", aldus Scheifes. Daarnaast zou voor de catering lokaal biologisch voedsel moeten worden ingekocht.

De vragensteller wil van het college weten of het bereid is op deze manier evenementen te verduurzamen.