Breda slaat de handen ineen met verschillende regiogemeenten om duurzaamheid onder de aandacht te brengen van het bedrijfsleven.

 Daarvoor houden de gemeente een regionale Duurzaamheidstop op 10 oktober op Breda International Airport.

Centrale spreker is astronaut André Kuipers, journalist/presentator Jort Kelder interviewt koplopers op het gebied van duurzaamheid. De DuurzaamheidsTOP ‘Winst door duurzaamheid’ wordt georganiseerd door de gemeenten Bergen op Zoom, Breda, Roosendaal en de Rijksdienst voor Ondernemend (RVO) Nederland. Provincie Noord-Brabant ondersteunt dit initiatief. Het programma is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW).

“We willen vooral een podium geven aan bedrijven die zelf aan de slag zijn gegaan met Duurzaamheid”, geeft wethouder Paul de Beer aan. Hij noemt een voorbeeld van zijn Roosendaalse collega Toine Theunis. “Die was gevraagd om bij een bedrijf zonnepanelen officieel in gebruik te stellen. Dat bleken er gewoon 6500 te zijn. Dat hadden ze zelf geregeld. Het toont aan dat het bedrijfsmatig loont.”  

Het programma van de dag is tot stand gekomen in samenwerking met het bedrijfsleven. Door het invullen van een enquête hebben ondernemers thema’s aangedragen die in zeven workshops aan bod komen. Een daarvan gaat over zonne-energie. “Je merkt dat de belangstelling daarvoor groot is. Dat gaat echt een vlucht nemen”, stelt De Beer. De manier waarop Breda ondernemers heeft geholpen met de SDE-aanvraag geldt inmiddels als voorbeeld voor andere gemeenten. 35 Bredase bedrijven krijgen daardoor subsidie voor hun zonnestroom. 

Tijdens de dag wordt ook de eerste Groene Pluim uitgereikt. “Dit is een nieuw initiatief waarmee de BZW een ondernemer beloont voor zijn of haar duurzame initiatief, bedrijfsvoering of innovatie”, aldus de organiserende gemeenten.