Drie tropische dagen achter elkaar. De warmste septemberdagen ooit en ook nog eens de warmste septembernacht ooit. Weerman Nico Koevoets heeft zijn recordboeken de afgelopendagen flink bij moeten werken.

Woensdag werd het in Breda weer record heet. "Een evenaring van dinsdag geworden: 33,5 graden", laat de weerman weten. "Dat is een datumrecord voor 14 september en samen met 13e een maandrecord aller tijden. In de nacht van dinsdag op woensdag hebben we ook de hoogste minimumtemperatuur in september ooit gemeten. In Breda bleef het 18,0 graden."

Maandag, dinsdag en woensdag ging de temperatuur over de 30 graden, waarmee deze dagen de boeken in gaan als tropische dag. "Dat is bijzonder, drie tropische dagen achter elkaar in midden september, tropische dagen komen feitelijk niet meer voor vanaf half september."

Of het tot een hittegolf komt, is maar de vraag. Daarvoor moet het in vijf aaneengesloten dagen boven de 25 graden zijn, waarvan drie tropische dagen. "De tweede voorwaarde van tropische dagen gaat wel lukken, maar het eerste criterium van de zomerse dagen net niet waarschijnlijk. Het wordt vrijdag zeer waarschijnlijk geen 25 graden meer", gaf Koevoets eerder al aan.