De beelden van vluchtelingen die op de Griekse eilanden aankomen in rubberboortjes lijken een beetje uit het nieuws. Toch is de situatie op bijvoorbeeld Lesbos nog nijpend. Vier Bredase meiden gaan daarom tien dagen helpen.

Waarom? "Ieder mens is een mens en ik zou het zelf ook fijn vinden als ik hulp zou krijgen", vat Minna Smit (28) het samen. Zij ging vorig jaar al helpen, samen met haar oud-collega Zoë van de Kimmenade (27).

Dit jaar gaan Romy Ernest (23) en Kim van Dam (26) ook mee. "Zij werken net als ik bij Villa Boerebont in Breda. Zij hadden onze verhalen gehoord en wilden ook graag mee. Dat we met zijn drieën tegelijk weg zijn, is geen probleem. Ons werk steunt ons."

'Alleen toekijken lastig'

Minna ging afgelopen jaar helpen nadat ze de beelden van de vluchtelingen op tv had gezien. "We zijn allemaal hulpverleners. Het gevoel dat je alleen maar toekijkt vanuit huis is lastig. Nu gaan we kijken wat we kunnen doen."

De vier Bredase meiden zijn onderdeel van een groep van negen, die weer een andere groep vrijwilligers aflost. "Mensen met wie we afgelopen jaar ook al daar waren”, vertelt Smit. Hun taken zijn al duidelijk. "We verzorgen in de ochtend het ontbijt en kinderactiviteiten en in de avond organiseren we activiteiten voor jongeren. Denk aan vrouwenavonden of voetballen voor de jongens."

Geld inzamelen

Hun reis en verblijf betalen de hulpverleners zelf. Daar zijn ze er nog niet mee. "We hebben geld ingezameld zodat we het ontbijt kunnen betalen en we kopen spullen voor de spelletjes. Verder kijken we wat nodig is. Vorig jaar bleek er een tekort aan maandverband." Dit jaar is dat wellicht wat anders. "Dat kopen we dan ter plekke. De Grieken zijn daar ook blij mee en het voorkomt dat je overbodige spullen meeneemt."

De reacties van familie en vrienden op de hulpreis van het viertal zijn heel positief, vertelt Minna. "Soms via Facebook hoor je wel eens wat negatiefs, maar daar trekken we ons niks van aan."

De vier Bredase meiden zijn te volgen via hun Facebookpagina.