Terwijl heftig zwetende medewerkers nog de laatste hand leggen aan de tentoonstellingen van BredaPhoto, neemt curator Geert van Eyck een grote groep genodigden mee langs de metershoge foto's in het Chassépark.

Het is de pré-opening. Woensdagavond in het Chassé Theater is het openingsfeestje, vanaf donderdag is het centrum van Breda feitelijk een groot expositieterrein voor een expositie die pas 30 oktober eindigt.

De opzet van het tweejaarlijkse festival is weer groter dan in 2014. Zestien exposities op meer plaatsen dan ooit. De organisatie verwacht zo'n 80.000 bezoekers, net zoveel als twee jaar geleden.

Betaald festival

Om een bredere financiële basis te creëeren heeft de organisatie de opzet iets veranderd. In plaats van een gratis festival met betaalde locaties, is het een betaald festival met gratis locaties. Een nuance, maar wel die er aan moet dragen dat er meer passe partouts verkocht worden.

Die kaarten zijn nodig om toegang te krijgen tot het Breda's Museum em MOTI, maar bijvoorbeeld ook voor de Faam. Daar hangt werk dat de Belgische fotograaf Carl de Keyzer maakte in Cuba.

Thema is dit jaar You. Het festival haakt daarmee aan op de leuke en minder leuke kanten van zelfredzaamheid. Donderdag een eerste impressie.