Redhead Days Breda is ontevreden over de manier waarop Breda omgaat met de subsidieverstrekking aan het evenement. 

Volgens oprichter en festivaldirecteur Bart Rouwenhrost krijgt het festival ten onrechte nog steeds even veel subsidie als bij de start in 2008, iets waar ook andere evenementen mee te kampen zouden hebben.

"We zijn klein begonnen, maar inmiddels het bekendste festival van Breda volgens Google", betoogde Rouwenhorst voor de commissie Economie van de gemeenteraad. De festivalnaam 'Redhead Days' is volgens hem tien keer bekender dan bijvoorbeeld Outdoor Brabant en ongeveer honderd keer bekender dan het 'Spanjaardsgat festival'.

Lowlands

"Onze social-media-impact op Facebook is vergelijkbaar met die van het festival Lowlands. Het aantal reportages van buitenlandse tv-ploegen is niet meer te tellen. De promotionele waarde voor de stad kan worden geschat op vele miljoenen euro’s." Redhead Days trok dit jaar volgens eigen zeggen 40.000 bezoekers naar Breda.   

Volgens hem is het onterecht dat de subsidie van 9.000 euro in 2008 slechts is gestegen naar 10.000 euro dit jaar. "Ook andere evenementen lijken stil te staan, maar dan op een heel ander subsidieniveau: sommige evenementen kregen en krijgen 50, 100 of zelfs 200.000 euro per editie."

Actualisatie

Rouwenhorst betoogt dat niet alleen zijn festival te maken heeft met de manier waarop de subsidie wordt toegekend. "Veel festivals krijgen nog steeds even veel subsidie als ze in 2008 kregen, maar voor 2017 is een actualisatie passend."

Rouwenhorst stelt dat het festival niet de gewenste kwaliteit kan bieden door een tekort aan budget. "Dit jaar hebben we zelfs ons hoofdpodium moeten cancellen door geldgebrek en maken we verlies", gaf hij de commissie mee. Daarnaast ontbreekt het aan geld voor aankleding van de stad, met bijvoorbeeld vlaggen en goede faciliteiten voor de bezoekers op de festivalcamping.

Verhuizen

Het festival wil vooruit, maar ziet zich beperkt door het huidige beleid, aldus Rouwenhorst. De uiterste consequentie? "Op deze manier worden we gedwongen om te overwegen om ons festival naar een andere stad te verhuizen als we daar wel een kwalitatief goed festival kunnen neerzetten.”               

Rouwenhorst vreest dat de subsidieverdeling voor 2017 weer grotendeels een kopie zal zijn van de verdeling van voorgaand jaar, net als in 2012, 2013, 2014 en 2015. "Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn dankbaar voor de tot nu toe gekregen financiële steun van gemeente Breda, maar wij zijn wel van mening dat de subsidieverdeling op een open en eerlijke manier dient te gebeuren en af en toe moet worden geactualiseerd."

Wethouder

De festivaldirecteur heeft inmiddels een gesprek staan met de wethouder. "Wij hebben het gevoel dat wethouder Boaz Adank openstaat voor ons verzoek om een actualisatie van de subsidieverdeling."

Redhead Days hoort volgens hem in Breda. "De Brabantse gezelligheid, daar komen de mensen voor, en wij zullen er alles aan doen om het festival in Breda te blijven houden."