Je koopappartement of huis opgeven om vervolgens hypotheekvrij te leven in een mini-huisje op een grote trailer. Dat is het idee achter Tiny Houses. 

Het eerste exemplaar in Breda wordt momenteel gebouwd door de Bredase docent Remco Stadhouders. Het principe van Tiny Houses is in Amerika ontstaan in de huizencrisis.

"Veel mensen konden hun hypotheek niet meer betalen, waardoor verplaatsbare Tiny Houses werden bedacht", legt Stadhouders uit. Inmiddels is het idee ook overgewaaid naar Nederland.

Zo kwam hij een paar jaar terug zelf in aanraking met het concept. "Ik vond het een leuk idee en het begon gelijk te borrelen om er zelf een te bouwen." Op vakanties in Amerika verbleef hij ook een aantal keren in een Tiny House, gehuurd via Airbnb. "Het is te gek. Hoeveel ruimte heb je nu eigenlijk nodig? Klein kan ook heel knus zijn", is hij van mening.

Eigen ontwerp

Zelf is Stadhouders docent Design & Multimedia aan het Newmancollege in Breda. Hij maakte verschillende ontwerpen in het programma SketchUp en afgelopen juli begon hij daadwerkelijk met het bouwen van zijn eigen Tiny House. Ervaring met bouwen had hij nog niet.

"Het is in het begin een drempel, maar als je het eenmaal door hebt, geeft het veel zelfvertrouwen. Ik heb mezelf helemaal verdiept in houtbouw door middel van tutorials", vertelt hij enthousiast. Ook krijgt hij hulp uit zijn vriendenkring en professioneel advies.

In Nederland staat de wet het echter nog niet toe om permanent in een huis op wielen te wonen. In Amerika is dat wel toegestaan. De Tiny House-bouwer uit Breda heeft een huis met een kleine ecologische footprint ontworpen. "Het kan off-grid (zonder aansluiting op nuts-voorzieningen, red.) klaargeplaatst worden met zonnepanelen, een eigen watervoorziening en gasflessen."

Tijdelijke woningen

Gemeente Breda is volgens Stadhouders ook enthousiast. "Er is in Breda een motie aangenomen dat er binnenkort rond de vijftig tijdelijke kleine woningen gerealiseerd moeten worden. Tiny Houses zouden hier een optie voor kunnen zijn." 

Of hij zelf permanent in zijn Tiny House wil gaan wonen weet hij nog niet. "Ik kan nu nog geen afscheid nemen van mijn eigen appartement, maar ik sluit het zeker niet uit."

Zomervakantie

Nu de zomervakantie voorbij is, moet de docent van het Newmancollege zich beperken tot bouwen in het weekend en op zijn vrije donderdag. "Ik kijk wel wanneer het af komt. Ik hoop ergens rond de herfstvakantie", zegt hij.

Daarna is het zoeken naar een bestemming voor zijn zelfgebouwde mini-huis. "Dat kan ergens op een camping zijn, of bij iemand in de tuin. Voor nu is het een mooie weekend get-a-way."