De Cultkitchen aan de Lachapellestraat is gered. Dat meldt eigenaar en kunstenaar Raymond Assink donderdagavond. De culturele hotspot in de Belcrum dreigde te verdwijnen na een dispuut over de hypotheek.

"De nieuwe hypotheek is een feit", geeft Assink aan. Die was nodig omdat de hypotheek die hij bij een BV van zijn ex-schoonvader had, werd opgeëist. Dat was mogelijk vanwege een clausule in de hypotheek.

Daarop riep Assink de steun in van zijn cursisten en andere sympathisanten. Hij verkocht eerder gemaakte schilderijen en opdrachten voor nieuw werk. Samen met nieuwe leningen kon hij de hypotheek aflossen en een nieuwe afsluiten.

"Iedereen ongelofelijk bedankt voor alle steun", schrijft hij. "Zoveel steun ook uit de meest onverwachte hoeken. Overweldigend! Hartverwarmend."

Volgens Assink was het tot het laatste moment spannend en waren er nog onverwacht opgeworpen financiële barrières. "Maar, het is gelukt! Nu heel hard aan het werk."

De Cultkitchen is een culterele smeltkroes die een galerie, vergaderruimte, cursusatelier, muziekstudio en een professionele kunstenaarswerkplaats omvat. "NHTV en gemeente Breda vergaderen hier, De Mus houdt hier maandelijkse bijeenkomsten, ik heb veertig cursisten die wekelijks komen", gaf Assink aan bij het uiten van zijn noodkreet.