Burgemeester Paul Depla hoopt dat NS en het ministerie haast maken met de hogesnelheidsverbinding met België. Hij noemde de nog niet actieve verbinding de ontbrekende schakel bij het deze donderdag geopende station.

Hij prees het gebouw. "Ik hoor vaak dat het on-Bredaas is, maar ik hoop dat het heel Bredaas wordt om er trots op te zijn."

Aan het station, waar wonen, werken, verblijven, reizen en parkeren verenigd zijn, ontbreekt volgens hem nog één ding. "Een snelle treinverbinding met België."

"Wij zijn het knooppunt van Brabantstad naar het zuiden en mogelijk in de toekomst ook naar het oosten", aldus Depla, die daarmee verwees naar de lobby voor een betere treinverbinding via Eindhoven naar Duitsland.

De verbinding met België moest ook volgens de enquête-commissie van de Fyra prioriteit krijgen. De kamer ondersteunde die conclusie. "Alleen je ziet dat de NS allerlei excuses verzint", stelde het bij de opening aanwezige CDA-kamerlid Martijn van Helvert. "Alsof het om een nieuwe opdracht gaat. Die staat al vijftien jaar."

Officieel is de rit Breda-Antwerpen-Brussel in de dienstregeling van december opgenomen. Eerder werd al aan de Tweede Kamer gemeld dat dit eerder januari of februari wordt. Namens Breda gaat wethouder Boaz Adank in gesprek met belanghebbenden in België. "Zodat ook daar de druk op de ketel blijft. Wij hebben gezamenlijk belang bij deze verbinding."

Het station werd donderdagmiddag met een spetterend muziekstuk geopend, nadat staatssecretaris Sharon Dijksma Breda had gecomplimenteerd met het nieuwe station.