De Willemstraat heeft nieuw licht. Noem het straatverlichting 2.0: dat betekent niet alleen licht, maar ook licht in alle kleuren van de regenboog.

Wethouder Boaz Adank zette woensdagavond een lichtshow in werking met zijn telefoon. Eerder gaf hij al aan dat hij het geweldig zou vinden als de straat eens zou figureren in een videoclip of film.

Ongeveer 150 man zag de lampjes in de Willemstraat op de maat van de muziek van kleur veranderen. Ook het licht op de Willemsbrug en bij het monument in het park verschoot de verlichting van kleur.

De achtergrond van de straatverlichting is echter serieus, gaf Adank eerder al aan. "Je kunt de straat met het licht een bepaald gevoel meegeven, iets dat in pretparken bijvoorbeeld al jaren normaal is. In de spits is het licht functioneler, op een zomeravond anders dan tijdens een regenachtige dag."

Zuinig

De verlichting in de Willemstraat is onderdeel van een 'smart grid', dat meer mogelijk maakt, zoals lantaarnpalen waarvan het licht de wandelaar volgt. De conventionele paal kan zo’n beetje alleen per wijk aan of uit, met zo’n slim netwerk kan dat dus bijna per paal.

"Dat bespaart energie. Bovendien kun je ook centraal zien welke paal stuk is, dat scheelt veel in onderhoud."

Die led-lampen zijn sowieso al goedkoper in gebruik. De nieuwe paal is dus energiezuiniger en draagt bij aan de klimaatdoelen van de stad. De Willemstraat en zijn historisch aandoende armaturen is nu proeftuin om te experimenteren het nieuwe licht.