De deze woensdag benoemde Fotograaf des Vaderlands Robin de Puy laat haar werk zien tijdens Breda Photo.

De fotografe presenteert foto's uit de serie Jan.

De Puy maakte deze serie rondom het thema 'Kijk! Dit ben ik' voor Fotoweek 2016. Hoe voelt het wanneer je geheugen je in de steek laat? Wanneer je niet meer weet wie of waar je bent en je de grip op de werkelijkheid verliest?

Oudoom

De oudoom van Robin de Puy (Nederland, 1986) heeft Alzheimer. Hij is 81 jaar oud en verhuisde in de jaren zestig naar Denemarken, waar hij woont met een Deense vrouw.

De Puy omschrijft haar oom Jan Mallan als een intelligente, koppige man met een onstuitbare drang om te leven, te leren en lief te hebben. "Een man die van zijn vrouw, zijn omgeving en van het leven houdt."

Ziekteproces

In de serie Jan legt De Puy het ziekteproces van haar oudoom vast op bijzondere wijze. Waar de verwachting heerst dat iemand steeds verder van zichzelf gaat staan, toont De Puy intieme portretten van Jan, die eigenlijk het tegenovergestelde aantonen: de ware Jan spreekt steeds sterker uit de foto's. 

Robin de Puy studeerde in 2009 af aan de Fotoacademie Rotterdam. Haar werk is in tal van (inter)nationale bladen gepubliceerd, waaronder New York magazine, Bloomberg Businessweek, ELLE, L’Officiel, Volkskrant, LINDA. en vele meer.

Intiem portret

Ze woont en werkt zowel in Amsterdam als New York. Voor Fotoweek en BredaPhoto maakte ze een intiem portret van haar oom in zwart-wit beeld. Cameraman Maarten van Rossem legde zijn taal (een mix van Deens en Nederlands) en kenmerkende gebaren vast op video. 

De fotoserie Jan van Robin de Puy is van 15 september t/m 30 oktober 2016 te zien in Breda’s Museum tijdens de zevende editie van fotofestival BredaPhoto. Thema van de zevende editie is YOU en gaat over de moderne participatiesamenleving. In hun werk laten de fotografen zowel de creatieve als kwetsbare kant zien van de zelfredzame mens.