Landgoed De Keihoef aan de Bredestraat bij de Haagse Beemden wordt omgebouwd tot een luxe woonzorgcomplex. 

De huidige eigenaar en bewoner Bay van der Bunt start komende maand met de eerste aanpassingen van zijn woonboerderij.

Het Landgoed Keihoef moet vijf luxe woonzorgappartementen, acht luxe zorghotelstudio’s en acht zorgvakantiechalets voor kapitaalkrachtige, zorgbehoevende ouderen krijgen.

Permanente bewoning

De vijf appartementen zijn bedoeld voor permanente bewoning, de overige ruimtes zijn bedoeld voor tijdelijke zorg. De huurprijzen voor langdurig verblijf liggen tussen de drieduizend en ruim negenduizend euro per maand. Dit is inclusief woonservicekosten. De woonzorgappartementen hebben een woonoppervlak tot 93m2 en elk een privé tuin van 500m2.

Alleen de zorgvakantiechalets worden nieuw gebouwd op het 3,5 hectare grote terrein, vertelt woordvoerder Bart Laming. "Die komen op de strook langs de rand van het bos." Hij spreekt van zorg op niveau. "Er is al een zorgmanager aangesteld, net als een conciërge. Ook komt er een chauffeur." Die krijgt de beschikking over een luxe personenwagen en een VIP-busje waar de bewoners gebruik van kunnen maken."Zorg gaan we inhuren bij aanbieders uit de Haagse Beemden."

Verkoop

Het omvormen van de woonboerderij met bijgebouwen naar een zorgcomplex is een logische stap voor Van der Bun (68). "Mijn echtgenote (70) en ik hebben eerst geprobeerd het landgoed te verkopen. Serieuze kopers haakten echter af wegens de grootte van het perceel, de opstallen en het intensieve onderhoudswerk."

De ondernemer zag vervolgens kansen. "Een snelle rekensom leerde mij dat exploitatie als woonzorglandgoed een jaarlijks rendement van veertien tot achttien procent oplevert." Om het project te financieren geeft het opgerichte Woonzorginvest obligaties van duizend euro uit met daarop zevenenhalf procent rente per jaar. De looptijd is vijf jaar. De obligaties zijn gedekt door een eerste hypotheek van 3,6 miljoen euro. Ruim zeven ton hiervan financiert Van der Bunt zelf. De rente wordt elk kwartaal voldaan uit de huuropbrengst en de zorgexploitatie.

Energie

Het zorgvastgoed wordt energieneutraal. Zonnepanelen zorgen voor stroom- en warmwatervoorziening en een ecologische vijver maakt afval en regenwater geschikt voor gebruik in het zwembad.

Voor het opzetten van de zorg is Van der Bunt in zee gegaan met zorgexploitant John Kremers (50). De zorg wordt bekostigd, deels met eigen middelen en deels vanuit een persoonsgebonden budget. "Belangrijk is dat bewoners non-stop zijn verzekerd van persoonlijke aandacht en begeleiding van een niveau dat zij gewend zijn."