Thebe maakt een bedrag van 100.000 euro vrij voor haar cliënten met een laag inkomen. Dat meldt de zorginstelling deze week.

“Deze cliënten kunnen hierop incidenteel een beroep doen voor onverzekerde kosten”, aldus Thebe. Daarnaast geeft Thebe de komende drie jaar jaarlijks een bedrag aan haar lokale cliëntenraden dat zij in goed overleg met hun achterban zelf kunnen besteden.

Met de 100.000 euro kunnen kosten worden betaald die cliënten zelf niet kunnen dragen. “Het gaat hierbij bijvoorbeeld om kosten voor extra activiteiten of dagjes uit of een eigen bijdrage bij hulpmiddelen, zoals een rolstoel, of rollator”, stelt Thebe.

Het geld voor de cliëntenraden komt bovenop de gelden vanuit het verbeterprogramma Waardigheid en Trots van staatssecretaris van Rijn. Cliëntenraden krijgen directe zeggenschap hoe deze gelden het beste besteed kunnen worden.

Volgens bestuursvoorzitter Luc Kenter van Thebe sluit dat aan op de wensen van de klanten. ”Als bestuurder zie ik een toekomst waarbij cliënten steeds meer de regie over hun eigen leven nemen en krijgen. Wij als zorgmedewerkers moeten niet willen bepalen dat mensen op woensdag gehakt en op vrijdag vis moeten eten.”

Klaas Groen, voorzitter van de Centrale Cliëntenraad van Thebe is blij met de versterking van de zeggenschap, geeft hij in de persverklaring aan. ”We zijn al geruime tijd in overleg met Thebe over hoe we een aantal maatschappelijke problemen waar de politiek nog geen antwoord op heeft, kunnen oplossen. Dat we nu kunnen meepraten en beslissen over extra gelden is een mooi teken van vertrouwen.”