16-jarige heimelijke Ikea-slapers eindigen nacht in cel

Het leek beide jongens zo'n leuk idee: overnachten in Ikea Breda. Maandagavond tegen half tien kwamen ze het woonwarenhuis binnen voor wat een spannende nacht moest worden. Die eindigde anders dan verwacht.

Wijkagent Rachid al Kahja haalde de twee dinsdagmorgen uit de cel, waar ze een paar uurtjes hadden mogen nadenken over hun actie. "Ze vertelden dat ze geïnspireerd waren door social media, waar dit blijkbaar een hype is onder jongeren."

De twee zochten bij hun binnenkomst een plekje onder een bed. "Daar wilden ze de hele nacht blijven om vervolgens na opening weer naar buiten te lopen", vertelt al Kahja.

Dat liep iets anders. "Tegen een uurtje of vijf werd het wel erg saai, vertelden ze. Toen ging blijkbaar ook het licht weer aan en begonnen Ikea-medewerkers weer met het opstarten van de dag."

De insluipers meldden zich bij een beveiliger en die schakelde de politie in. "Dat was rond 05.30 uur", vertelt de agent. Hij kreeg ze enkele uren later aan het bureau voor een gesprek met de ouders erbij.

Heterdaadmelding

In dat gesprek maakte hij duidelijk dat dit grappig lijkt, maar niet is. "Dit had heel anders af kunnen lopen. Voor hetzelfde geld was het alarm afgegaan en waren we op een heterdaadmelding afgekomen, vaak doen we dat met een hondenbegeleider erbij."

De mogelijk afloop in dat geval kwam volgens al Kahja wel binnen. "En die paar uurtjes cel hebben ook wel indruk gemaakt."

De twee kregen na overleg met de Officier van Justitie een verwijzing naar HALT. "Als ze daar hun taak uitvoeren is het daarmee afgedaan, maar zit hun HALT-tegoed erop. Daarvoor kom je namelijk maar een keer in aanmerking."

Tip de redactie