Het gevelkunstwerk van Hugo Brouwer dat voorheen aan de achterzijde van het Stedelijk Gymnasium in Breda stond, is opnieuw opgebouwd bij zijn nieuwe plek op het schoolplein van het Graaf Engebrecht in Breda.

Het werk is volledig gerenoveerd. Raymund Bervoets van Restauratie Breda heeft samen met Jeroen Leyendecker de demontage, renovatie en wederopbouw van het kunstwerk op zich genomen.

Dit gebeurde op verzoek van onder andere Wil Mathijssen en Gerard van den Berg, die wilden voorkomen dat het kunstwerk zou verdwijnen uit Breda. Daarop werd 'Werkgroep Hugo Brouwer' opgericht.

"Met name Wil Mathijssen, oud-rector van het Rijks-HBS, was er erg aan gehecht en wilde het gevelwerk behouden", zegt Bervoets.

Ingang

Vroeger stond het kunstwerk van Brouwer bij de ingang van het voormalige Rijks-HBS. Door de nieuwbouw van het Stedelijk Gymnasium ontstond er een discussie over het gevelkunstwerk.

Het kunstwerk verplaatsen zonder het te beschadigen was niet mogelijk en dus besloot het Stedelijk Gymnasium het Hugo Brouwer-werk te behouden, ook al was het nauwelijks zichtbaar. Daarna volgde het idee om het kunstwerk uit elkaar te halen en alsnog te verplaatsen.

Gedemonteerd

In november 2014 werd het kunstwerk gedemonteerd. "We hebben hem toen zorgvuldig in stukken gezaagd en daarna alle onderdelen opgeslagen in een zeecontainer", vertelt Bervoets.

De demontage gebeurde dankzij financiële hulp van onder andere Gemeente Breda, Building Breda en het Rabobank Breda Coöperatiefonds. "De wederopbouw zou plaatsvinden in voorjaar van 2015, maar dit werd uitgesteld tot juli 2016 wegens financiele tekorten van het Graaf Engelbrecht."

"Uiteindelijk heeft Building Breda de kosten om het kunstwerk weer op te bouwen op zich genomen. Nu is de klus geklaard. Bijna vier weken lang hebben we eraan gewerkt en hebben we hem na restauratie stukje voor stukje opgebouwd."

Tevreden

Raymond Bervoets is erg tevreden met het resultaat. "We vinden het heel mooi staan op zijn nieuwe locatie. Het schoolplein van het Graaf Engelbrecht College is vrij grijs en strak. Het kunstwerk creëert een prachtig kleuraccent tegenover de koele kleuren. Nu is het één warm geheel", ligt hij toe.

Ook de leerlingen vinden het volgens Bervoets erg mooi. De restaurateur geeft aan erg dankbaar te zijn voor de klus.

Op 27 september wordt het Hugo Brouwer kunstwerk officieel ingehuldigd.