Waar mensen vorige week dagen moesten schuilen voor de regendruppels zoekt Breda op deze tropische zomerdagen nu de schaduw op. 

Op de plek waar dinsdagavond nog een bomvolle en succesvolle laatste avond Palm Parkies plaatsvond, Valkenberg Park, puffen mensen deze woensdag lekker uit onder een boom. In de felle zon is het rond het middaguur echt niet meer aan te raden. 

Mama Irene en de vijf maanden oude Emma zitten heerlijk op een kleedje bij de fontein. Dichtbij het kletterende water en dankzij de rondwaggelende eendjes en de heerlijke schaduw van de vele bomen is dit een ideaal plekje om de hitte in eigen tuin even te ontvluchten. 

Klungelend

Marjan en Jenny, beiden genieten van ze van eeuwige vakantie, zijn al klungelend en lachend met een strandstoeltje in de weer. Dat stoeltje blijkt toch moeilijker uit elkaar te klappen dan gedacht. De dames hebben hapjes, fruit en stokbrood meegenomen en verheugen zich op een middagje in het park. "Lekker kletsen en mensen kijken."

En mensen, die zie je genoeg. Rond half een heeft Breda lunchpauze en struikel je over de mensen in pak, al genietend van de boterhammen of een ijsje. Even een zonnestraal pikken en dan weer terug de airco in. 

Verkoeling, dat is waar de meesten aan denken met deze temperaturen. Wil je de drukte van de Galderse meren ontwijken dan is een bootje huren een goede optie. Dat vindt ook Riek, die met haar vrienden op woensdagmiddag klaarstaat bij Spanjaardsgat om het water op te gaan. Met volle tassen en koelboxen zijn ze klaar voor vertrek. "We gaan richting natuurgebied De Mark en daar meren we aan om te picknicken."

Gele parasollen

Aan de andere kant van Breda, op het afgelegen pareltje Belcrum Beach is het helemaal tropisch warm. Veel gezinnen met kindjes zoeken hier de schaduw op onder de gele parasollen. Coco is net op weg naar huis. Ze heeft hier een paar uurtjes genoten van de zon en is het liggen 'nu wel weer een beetje beu'. Twee dagen geleden begon ze bij haar tijdelijke baan, nu geniet ze van haar vrije woensdag. In november heeft ze nog meer zomer in het verschiet: dan staat een reis naar Brazilië op de planning. 

Het ontvluchten van de zomerhitte, dat zouden de werklui op de Nieuwe Haagdijk ook graag doen. Helaas zit dat er voor hen deze week niet in. In de volle zon werken ze aan de herinrichting van dit deel van de binnenstad. Iemand moet het doen.