De NHTV internationaal hoger onderwijs Breda (NHTV) opent het academische jaar op 1 september met een speciaal programma ter ere van haar 50-jarig bestaan. 

Het evenement wordt gehouden in de Grote Kerk van Breda. Commissaris van de Koning uit Noord-Brabant Wim van den Donk is aanwezig in de kerk.

De NHTV werd in 1966 opgericht onder de naam Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme en Recreatie (NWIT). In 1987 fuseerde het NWIT met de Verkeersakademie Tilburg (VAT) en werd toen de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer (NHTV). In 2001 kreeg de hogeschool een nieuwe naam: NHTV Internationaal hoger onderwijs Breda.

Hopen op wetswijziging

De school hoopt dat aankomende wetgeving het mogelijk zal maken om in internationale context de naam university te mogen voeren, omdat Nederlandse HBO-instellingen nu in feite internationaal op achterstand staan.

De NHTV staat inmiddels goed op de kaart. Al jaren staat NHTV in de topdrie van de beste hogescholen van Nederland en kreeg internationale erkenning van de World Tourism Organization, de World Leisure Organization en de International Facility Management Association.

De onderwijsinstelling heeft op dit moment vier locaties in Breda en heeft 7.700 studenten onder haar vleugels. De studenten komen uit meer dan zestig landen en kunnen zeventien opleidingen volgen in acht vakgebieden. In de afgelopen vijftig jaar bracht de NHTV al 27.000 alumni voort. NHTV is de enige hbo-instelling die ook wetenschappelijk onderwijs aanbiedt.