34e editie KAM Breda in oktober

De jaarlijkse Kulturele Amateur Manifestatie (KAM) in Breda presenteert dit jaar twee grote jeugdprojecten op het podium van het Chassé Theater. Daarnaast zijn er nog 82 andere optredens door 88 amateurverenigingen. Dit jaar vindt de 34e editie plaats in het weekend van 8 en 9 oktober.

Tijdens de KAM kunnen amateurverenigingen uit Breda en omgeving zich door middel van een optreden presenteren voor een groot publiek. Al jaren doen er onder andere harmonieverenigingen, dansgezelschappen, koren en een cabaretgroep mee. Wippel Houben, bestuurslid van de KAM, hoopt net als andere jaren tussen de 10.000 en 12.000 bezoekers te bereiken.

"De KAM is echt bedoeld om het publiek te laten zien wat de mogelijkheden bij de clubs zijn. Natuurlijk is het een stukje ledenwerving, maar veel clubs zien het als het hoogtepunt van het jaar omdat ze in het Chassé Theater mogen optreden", vertelt Houben.

Accent op jongeren en cultuur

Het bijzondere aan de KAM vindt hij het bij elkaar brengen van de hele amateurcultuursector. "Mensen kennen elkaar en de sfeer is daardoor heel gezellig. Daarnaast is het voor velen dé opening van het nieuwe cultuurseizoen", zegt het KAM-bestuurslid.

Totaal zijn er in het weekend van 8 en 9 oktober ongeveer 3.000 deelnemers uit bijna negentig vereniging te vinden op vijf verschillende podia in het Chassé Theater. Ook dit jaar ligt het accent op jongeren en cultuur en worden er twee grote projecten gepresenteerd. Het theaterproject Real-Volution wordt uitgevoerd door zo'n vijftig jongeren tussen de 15 en 20 jaar. De regiegroep van zes jongeren heeft de voorstelling bedacht en geregeld, met Leo van Lieshout als coach. In het stuk komen er onder andere dans, zang en instrumentale muziek aan bod. 

Leerzaam

"Voor de regiegroep is dit project leerzaam, omdat deze jongeren de voorstellingen helemaal zelf gaan produceren. Dat betekent dat zij binnen het beschikbare budget deelnemers moeten zoeken, repetitieruimten regelen, muziek en teksten moeten selecteren, de verhaallijn moeten vasthouden, de publiciteit regelen en zich ook moeten bezighouden met decor en belichting." De voorstelling is zaterdagavond om 20.15 uur.

Het tweede grote jeugdproject wordt uitgevoerd door de opleidingsorkesten van acht harmonieën uit de gemeente Breda. "Dit project is opgezet door de Federatie van Bredase Verenigingen voor Blaasmuziek. De orkesten hebben inmiddels de muziek ontvangen die op zondagmiddag 9 oktober gespeeld gaat worden." Bandleider Daan Bogers en enkele bandleden van Bogers Swing Collectief uit Breda hebben voor dit project muziek geschreven of gearrangeerd.

Tip de redactie