Wat is toch het verhaal achter die ene speciale voordeur aan het Nonnenveld in Breda? De 59-jarige Robert Salomons, zelfstandig meubelmaker en kunstenaar is de maker van deze opvallende verschijning. Hij en zijn 52-jarige vrouw Judith van Breugel vertellen over het achterliggende idee.

Tien jaar geleden wilde de Bredase meubelmaker zijn normaal ogende deur ombouwen tot iets speciaals. "Wij noemen hem de anti-chagrijn deur. We merkten dat mensen die voorbij liepen heel vaak chagrijnig keken. Ik wilde er voor zorgen dat passanten wat vrolijker werden zodra ze voorbij liepen", vertelt Salomons.

"Met deze deur moeten voorbijgangers nu wat vaker lachen. Niet iedereen vindt hem mooi, maar dat hoeft ook niet", vult zijn vrouw aan. De deur is volledig gemaakt uit restmaterialen.

Het echtpaar geeft aan dat de deur vaak in het middelpunt staat. "Er worden veel foto’s van gemaakt. Ook is hij onderwerp geweest van diverse Bredase wedstrijden", vertelt Judith. 

Smartphone-applicatie

"Twee of drie jaar geleden werd er van uit het MOTI museum een wedstrijd uitgeschreven om opvallende en typerende dingen uit de omgeving vast te leggen. Ook vanuit Stadsgalerij Breda was er een keer een wedstrijd om een interactieve smartphone-applicatie te ontwikkelen. Onze deur werd hierin gebruikt."

Tijdens Breda Photo is de deur ook een erg gewild object. "Dan komen er soms wel honderd mensen die een foto van onze deur maken. Ook Franse toeristen zijn ervan gecharmeerd. Met name door het lege flesje Chanel No. 5. Onze deur gaat waarschijnlijk de hele wereld over" , zegt Robert trots.

Over een tijd wil Salomons een nieuwe versie maken. "Ik ben er al over aan het nadenken. Ik denk dat het eerst een opgelapte versie wordt en over een langere tijd een hele nieuwe versie." De Bredanaar heeft nog geen verzoekjes gekregen om voor anderen ook een deur te creeren. "Maar als ze het vragen dan wil dat best doen", zegt hij lachend.