Einde voor Cultkitchen dreigt door 'kleine lettertjes'

Raymond Assink heeft een probleem. Assink is kunstschilder én eigenaar van de Cultkitchen in de Lachapellestraat, een steeds populairder wordende broedplaats voor kunst in de stad. Het einde lijkt echter nabij.

"Zoals het er nu uitziet, sta ik over een paar weken op straat.” Het verhaal van Assink in een notendop: "Via een van de bv's van mijn ex-schoonvader heb ik een hypotheek gekregen voor het pand. Nu blijkt dat in de kleine lettertjes stond dat de schuld meteen opeisbaar is bij ontbinding van ons huwelijk.”

Eind juli was dat officieel zo ver en werd Assink gebeld. Na gesprekken over en weer kreeg hij uitstel, een paar weken. “Tot 9 september, dan moet het geld op zijn rekening staan.” De zakelijke opstelling van zijn schoonvader rekent hij vooral zichzelf aan.

"Hij staat in zijn recht. Ik vind het vooral stom dat ik er overheen gelezen heb. Aan woede of boosheid heb ik niks, dat is alleen maar negatieve energie."

Culturele smeltkroes

Nu dreigt het einde van de Cultkitchen, waar hij inmiddels een culterele smeltkroes van heeft gemaakt en die een galerie, vergaderruimte, cursusatelier, muziekstudio en een professionele kunstenaarswerkplaats omvat. "NHTV en gemeente Breda vergaderen hier, De Mus houdt hier maandelijkse bijeenkomsten, ik heb veertig cursisten die wekelijks komen."

De oplossing? Een nieuwe hypotheek. "Maar de bank vraagt meteen of ik wel een omzet heb van 2,5 ton. Niet dus”, geeft Assink aan. Maar hij verdient wel genoeg om de lasten van de hypotheek van 150.000 euro te dragen tegen een rente van 4 procent. "Dus dat bied ik mensen ook die geld aan me willen lenen, dat kan ik betalen.”

Crowdfunding

Daarom is hij nu een crowdfundingactie begonnen. "Ik ben zoveel mogelijk mensen aan het benaderen of ze geld willen lenen." Daarnaast verkoopt hij zijn schilderijen ver onder de gangbare prijs.  "Ik wil dit niet opgeven."

Zijn cursisten en achterban hebben al vertrouwen getoond. "Ik heb nu 42,5 duizend euro toegezegd gekregen, maar dat is nog niet genoeg. Als ik het niet red, dan sta ik met de Cultkitchen letterlijk op straat en stoppen mijn inkomsten."

Tip de redactie