Nieuwe huurder voor laatste restant Bredase verdedigingswerken

Stichting Katholiek Onderwijs INOS wordt de nieuwe huurder van Lunet B. 

Daarmee heeft eigenaar Stadsherstel Breda na een lange zoektocht een nieuwe ‘bewoner’ gevonden voor het pand, dat een deel van de laatste restanten van de beroemde Bredase verdedigingswerken omvat.

Lunet B, gelegen tussen Blushuis, brandweerkazerne en het pand van E-sites aan de Reduitlaan, is een rijksmonument. Qua omvang en constructie komt de constructie in Nederland nergens meer voor.

INOS huurde sinds 2009 de tweede verdieping van de voormalige Annakerk aan de Haagweg, dat als kantoor als Annastede door het leven gaat.

Mestvaalt

Het uit rode baksteen opgetrokken bomvrije ‘reduit’ stond vanaf 1843 op het vooruitgeschoven lunet B, aldus de toelichting op de site van Stadsherstel. "Tezamen met lunet A moest dit de stad Breda na de afscheiding van België bescherming geven (het zgn. ‘Antwerpse front’). Het bouwwerk bestond oorspronkelijk uit een vleugel met drie mortierkazematten (geschutsruimten) en een vleugel met twee kanonkazematten, en daartussen een kruitmagazijn."

Lunet B werd begin vorige eeuw eerst gebruikt als mestvaalt van de gemeentereiniging en later als zoutopslag. Dat laatste zorgde voor aantasting van de metersdikke muren.

Stadsherstel zorgde begin deze eeuw voor restauratie, waarbij gekozen werd voor behoud van de constructie. Een grotendeels glazen overkapping maakt de kazemat tot onderdeel van een kantoorruimte.

Huurders

Eerste huurders waren in 2005 architecten Rothuizen van Doorn ’t Hooft.  Dat bureau verhuisde vorige maand naar een andere historische locatie, namelijk een deel van het oude brouwhuis aan de Ceresstraat.

Tip de redactie