18-jarige jongen is dragqueen in het weekend

Doodeng vond de 18-jarige Ten Hanegraaf het toen hij voor het eerst in vrouwenkleding liep, met make-up op. "Je haalt je allerlei rampscenario's in je hoofd, maar het viel hartstikke mee." De Bredanaar is naast Ten Hanengraaf soms Chanel Patrovsky als hij zichzelf omtovert tot dragqueen.

Het begon allemaal met een Amerikaans programma over dragqueens. "Ik keek die show vaak en toen zeiden vriendinnen van mij: "Waarom probeer jij dit niet een keer?" Ik dacht: waarom ook niet?" En dus pakte hij het make-up tasje er bij en ging aan de slag. "Toen ik klaar was zette ik de foto op Instagram en daar kreeg ik alleen maar positieve reacties op."

Stappen

Negatieve ervaringen heeft hij sowieso nog niet opgedaan. "Als ik op stap ga als Chanel ga ik of naar een homo-bar of gewoon naar de 'normale' cafés. Ik beide gevallen krijg ik geen negatieve reacties, maar in de normale uitgaansgelegenheden kijken mensen natuurlijk wel een beetje raar."

Zo komt het regelmatig voor dat een jongen het gesprek aan gaat met Hanegraaf en dan later pas door hebben dat hij een jongen is. "Dat is eigenlijk een heel groot compliment, want dan zie je er dus écht als vrouw uit." De jongen pakt het vaak goed op. "Hij lacht eerst, stelt dan wat vragen en vervolgens gaan we weer door met feesten."

Ouders

Ook vanuit huis krijgt de jonge Bredanaar alle steun. "Zowel toen ik uit de kast kwam als toen ik besloot dragqueen te worden. Ik mag ontzettend blij zijn met van die lieve ouders. Ik ben me heel bewust dat dat niet voor iedereen is weggelegd en daarom ben ik extra dankbaar."

Optreden

Ondertussen werkt Hanegraaf hard om de naam Chanel Patrovsky groot te maken in de dragqueen wereld. "Je moet ontzettend veel connecties opbouwen. Daarnaast word ik steeds vaker gevraagd voor optredens in clubs of tijdens feestjes."

Zo'n optreden, zoals vorige week tijdens het dragqueen-festival bij Venise, bestaat vaak uit zo uitgedost mogelijk naar het evenement gaan en één of een paar nummer playbacken. "Ik krijg niet echt betaald, maar soms wordt er door bezoekers wat geld toegestopt. Dat is normaal in de dragqueen-wereld."

In het dagelijks leven blijft Ten voorlopig Ten. "Ik heb niet de ambitie om dit mijn baan te maken. Het is vooral een leuke hobby. Ik hoop dat ik hier nog lang mee door mag gaan en vooral ook geaccepteerd wordt door iedereen zoals ik door mijn directe omgeving gerespecteerd wordt. Mijn vrienden en familie zijn fantastisch."

Tip de redactie