In navolging van Prinsenbeek en Princenhage mogen ook andere wijken in Breda in de toekomst mee bepalen waaraan de gemeente geld uitgeeft in de eigen wijk.

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week besloten dat de pilot van Breda Begroot wordt uitgerold over de stad. Hoe dat stedelijk vervolg er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Daarover wil het college eerst in gesprek met de commissie Bestuur op 15 september.

Volgens wethouder Patrick van Lunteren gaat Breda begroot verder dan meepraten. "Het gaat om echt invloed hebben en verantwoordelijkheid nemen over een deel van de gemeentelijke begroting."

Experiment

Van Lunteren spreekt van een avontuur. "Want we weten nog niet hoe het eindpunt eruit ziet. Daarom willen we blijven experimenteren, nieuwe netwerken creëren, nieuwsgierig zijn en vooral doen. Dat vraagt lef en vertrouwen in onze inwoners."

In overleg met de commissie bestuur wil het college de randvoorwaarden duidelijk hebben, zoals welk budget er beschikbaar komt en op welke manier alle belangen worden vertegenwoordigd.

De ervaringen zoals die in Princenhage en Prinsenbeek zijn opgedaan worden meegenomen, aldus de gemeente. Daar experimenteerde bewoners sinds eind 2015 een half jaar met een Bredase burgerbegroting in hun wijk of dorp.

"Leerpunten uit de verkennende fase zijn onder andere vooraf duidelijk maken over hoeveel geld inwoners kunnen onderhandelen en meer inzicht bieden in de gemeentelijke begroting," aldus Van Lunteren.