Bredanaar Alain de Schutter van Avans Hogeschool en Aarnoud van Beelen van de HZ University of Applied Sciences hebben een ondergrondse oplaadpaal ontwikkeld.

Vanaf de introductie van het prototype tijdens de Ecomobielbeurs in 2015 ging het erg snel. Zo hadden verschillende toonaangevende autofabrikanten direct interesse. Eind van het jaar levert Streetplug een serie van 25 aan diverse afnemers, vertelt De Schutter. 

"Onze voornaamste opdracht was het wegnemen van een obstakel in de openbare ruimte, maar nu blijkt dat autofabrikanten het ook als een mooie oplossing zien voor mensen met bijvoorbeeld een oprit."

De ontwikkeling van de Streetplug begon 1,5 jaar geleden toen het bedrijf van de gemeente Venlo de vraag kreeg om een niet zichtbare laadvoorziening te ontwikkelen. Het werd de Streetplug, die de studenten tijdens hun stage ontwikkelden. Van Beelen ontwikkelde de plug technisch, De Schutter onderzocht de bedrijfseconomische potentie van de Streetplug.

Prototype

"Nadat ons allereerste prototype van roestvrij staal ontwikkeld was, waren er naast de gemeente Venlo direct een aantal andere gemeenten met interesse in deze ondergrondse laadvoorziening", vertelt de Bredase oud-studenten van Avans. Inmiddels is hij na een half jaar stage een half jaar in dienst bij Streetplug.

Volgens hem zit de kracht van de Streetplug in de eenvoud van een ondergrondse laadvoorziening in combinatie met de technische uitdagingen die overwonnen zijn. "De belangrijkste uitdaging is water zodra je onder de grond gaat werken", licht De Schutter toe.

"Daarom hebben Aarnoud en Aard van Weezel (bedrijfsleider Streetplug, red.) het duikersklokprincipe gebruikt. Dat betekent dat er een luchtbel ontstaat als je de plug naar beneden brengt. En mocht het waterpeil toch te hoog komen, dan schakelt hij vanzelf uit."

Voordeel

De Streetplug heeft nog een voordeel. "Hij staat in principe op dezelfde plek als waar een normale laadpaal zou staan, maar omdat de Streetplug in de grond zit heb je minder kabel op het trottoir en is er minder struikelgevaar. De kabel gaat eigenlijk nooit de stoep op."

De bedenkers sleepten met de Streetplug een nominatie in de wacht voor de Accenture Innovation Award 2016.