De NS gaat de incheckpoortjes op station Breda in september dichtdoen. Dat geeft het spoorbedrijf aan. Breda is een van de laatste stations waar de tourniquets gesloten worden.

De poortjes naar de stations gaan 26 september dicht. Twee weken eerder draait NS proef om de poortjes te testen. "Dat doen we eigenlijk altijd om met het personeel te kijken of er nog knelpunten zijn", geeft NS-woordvoerder Inge Rijgersberg aan.

Vanaf 26 september kun je alleen de perrons op als je incheckt voor een reis. Voor die datum is bewust gekozen. Het station wordt 8 september officieel geopend.

Gevolgen

De sluiting van de perrons heeft geen gevolgen voor de gebruikers van het station die niet reizen. De passage van het centrum naar Belcrum is vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van het station en blijft dat. 

"Dat maakt het afsluiten van de perrons ook minder complex dan in andere steden, waar je soms nog passagepassen moet regelen voor bedrijven of scholen."

Veiligheid

Met de sluiting van de poortjes naar de perrons, moet de veiligheid op de perrons en in de trein toenemen. Veel agressie in de trein ontstaat als zwartrijders op hun overtreding worden aangesproken.

Wie oma wil uitzwaaien vanaf het perron, kan dat nog steeds. "Dan check je in en daarna weer uit", aldus Rijgersberg. Dat kan zelfs als je geen tegoed op je OV-chipkaart hebt staan. "Dan kun je bij de automaat passagerecht op de pas zetten."

Rotterdam beleefde begin mei 2015 de primeur. Daar zorgde de sluiting van de poortjes volgens NS voor een toename van de kaartverkoop. De kaartverkoop ging van 2200 losse kaartjes per dag naar 3900.