Dansgezelschap De Stilte uit Breda is voor de komende vier jaar verzekerd van het voortbestaan. Het gezelschap heeft voor de periode 2017-2020 een jaarlijkse bijdrage toegekend gekregen van het Fonds Podiumkunsten.

Daarmee heeft het fonds het gezelschap de hoogste bijdrage van de provincie toegekend, namelijk 514.000 euro per jaar. "Dat is 125.000 euro meer dan de afgelopen periode", geeft zakelijk leider Jan Baanstra aan. De subsidie geldt voor 100 voorstellingen per jaar. "Maar we maken er veel meer."

Voor De Stilte betekent de succesvol afgeronde tender dat de toekomst verzekerd is voor vier jaar. "Het 27-jarig bestaan gaan we zo in elk geval halen", aldus een opgeluchte Baanstra. 22 jaar geleden begon Jack Timmermans met het gezelschap.

Voor het gezelschap, dat werkt vanuit het eigen theater aan de Markendaalseweg, is dit een stap omhoog. "Dit betekent dat we onze dansers jaarcontracten kunnen aanbieden en we daarmee beter invulling kunnen geven aan goed werkgeverschap." 

Seizoenscontracten

De dansers werkten tot op heden onder seizoenscontracten. "Nu kunnen ze ook buiten het hoogseizoen werken aan producties."

In het toegekende subsidieverzoek heeft De Stilte nog meer ruimte gemaakt voor educatie. "We willen voor alle scholen in Breda voorstellingen geven en workshops aanbieden. Door deze subsidie kunnen we de prijzen wat verlagen, zodat scholen met hun kleinere budget toch mee kunnen doen."

Grote Kerk

Daarnaast is in de periode 2017-2020 voor twee keer een grote productie tijdens de Cultuurnacht ingepland. "Dat betekent dat we in 2018 en 2020 uitpakken in de Grote Kerk."

De toekenning is bijzonder, realiseert Baanstra zich. "Er zijn echt grote gezelschappen die niks hebben gekregen, zoals Orkater en het Internationaal Dansgezelschap."