Breda heeft sinds maandag zes tot acht camperplaatsen. De gemeente Breda heeft een plekje gevonden aan de voet van de muur rond het klooster aan de Schorsmolenstraat, op het hoekje van de Nijverheidssingel.

Het zijn camperplaatsen met letterlijk een snufje appeltaart. In het Klooster worden dagelijks verse appeltaarten gebakken. Die gaan naar horeca en warme bakkers in en om de stad en naar particulieren. “We gaan ze zeker onder de aandacht van de campers brengen”, lacht Paul van het Klooster.

De camperplaatsen zijn er in recordtijd gekomen, haalt wethouder Boaz Adank nog maar eens aan bij de onthulling van de betaalpaal (€14 per dag) en het camperbord. Breda wachtte lange tijd op het initiatief van een ondernemer die aan de Spoorstraat een camperplaats wilde aanleggen. Die kreeg zijn businesscase niet rond. “Als je je binnenstad wil steunen, dan moet je niet te lang wachten.”

Vandaar dat de gemeente in het gat sprong. En dat leidde tot een verrassend mooi plekje, vond ook directeur Stan Stolwerk van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club). “Het is een prachtige plek. Van onze social media vroeg iemand vandaag, is het echt centrum. Ja het is echt centrum.”

En dat is weleens anders. “Dan sta je op het beton, aan de rand van een industrieterrein”, geeft Stolwerk aan. In Breda staan de campers langs de singel. “En heb je echt een uitzicht en loop je zo de binnenstad in.”

Stolwerk is niet alleen om de locatie blij. “Ik vind het ook goed dat het niet gratis is. Het is goed dat de gebruikers zich realiseren dat er faciliteiten zijn en onderhouden worden.” Zo staat er een afvalbak. “Het is ook een plus dat er er meer dan een zijn. Een plek geeft overlast, is de ervaring.”

De potentie van de plek is enorm. “In Europa zijn er 1,8 miljoen camperaars, in Nederland 90.000.” Overigens is ‘camperen’ wat anders dan kamperen. “Want het is niet de bedoeling dat je met je barbecue en je stoeltjes langs de singel gaat zitten. Campergebruikers weten dat ook hoor.”

Breda kan zijn borst nat maken. Op deze plek voor drie jaar. “We hopen dat een ondernemer met een plan komt voor een camperplaats in de stad”, aldus wethouder Boaz Adank.