Buurt klaar met overlast bezoekers Hostel Nightflight

De bewoners van de Nijverheidsingel zijn helemaal klaar met het hostel Nightflight dat in de straat gelegen is. 

"Zij zijn weggelopen uit het overleg en willen niks meer met ons te maken hebben. Ze hebben letterlijk gezegd schijt te hebben aan ons", aldus Patricia van den Boogaart, een van de bewoners. Als protest hebben de buurtbewoners nu spandoeken opgehangen.

Terug bij af

'Slapen is een hel. Weg met het hostel', 'Weet je wat ik wil? Om 24:00 uur stil!' en 'Ik word niet blij van nachtelijke stampij'. Het is slechts een greep uit de spandoeken die zijn opgehangen door de bewoners. "We hebben geprobeerd om met de eigenaar in gesprek te gaan en in eerste instantie leek dat effect te hebben”, zegt Van den Boogaart. "Maar al snel waren we terug bij af."

Slaan op de ramen, kotsende mensen en afval in de straat. "Met die problemen hebben we ieder weekend weer te maken. Buren slapen op een matras achter in het huis en ik probeer elk weekend ergens anders onderdak te vinden. Dat slaat toch nergens op?" In augustus stond er een overleg gepland met de bewoners, AlleeWonen, Politie, Gemeente en de mensen van het hostel. "Maar ze hebben aangegeven niet meer aan te schuiven." Een woordvoerder van het hostel wilde tegenover BredaVandaag niet reageren op de klachten van de onwonenden.

Escalatie

Vorige week escaleerde de situatie. "Bewoners hadden een sms gestuurd aan het hostel met de vraag of ze misschien de lege blikken en andere troep uit de straat wilden opruimen. Op zondagochtend kwam Tina, van het hostel, naar buiten en schreeuwde naar mensen die aan het ontbijten waren op het terras 'vieze kankerlijers'. Dat zijn dingen die je niet zegt. Die verschrikkelijke ziekte gun je niemand." Voor de buurtbewoners was dit de druppel die de emmer deed overlopen.

Angst is vooral wat heerst. "Niet iedereen durft een spandoek op te hangen. Ze zijn bang dat er een steen door de ruit komt. Die mensen komen zo agressief over, dat is inderdaad beangstigend." Toch stopt Van den Bogaart niet met acties. "Dit is nu het begin, maar ik sluit niet uit dat er meer acties komen."

Politie doet niks

Van den Bogaart is blij met de inzet van AlleeWonen, die de woningen verhuurt. "Zij steken hun kop telkens uit voor ons. De gemeente en de politie laten het echter wat afweten", vindt ze. "Zo heb ik een emailadres geopend omdat veel mensen de stap naar de politie te groot vinden. Daar bundelen we nu de krachten. Als ik er met de politie over praat zeggen dat ze niks hebben aan die klachten. Dat snap ik dus echt niet."

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat het probleem van overlast van het hostel bekend is en de aandacht heeft. "Ook de wijkagent is op de hoogte", stelt de woordvoerder. Volgens haar gaat het niet alleen om overlast van het hostel, maar ook van voorbijgangers zoals uitgaanspubliek in het openbaar toegankelijke binnenterrein aan de Nijverheidssingel. 

Afsluiten

Daarover heeft de gemeente afgelopen dinsdag ook een petitie namens buurtbewoners ontvangen. "In die petitie vragen omwonenden om de onderdoorgang in de Middellaan-Schorsmolenstraat gedurende de nacht af te sluiten", geeft de woordvoerder aan. "In een begeleidende brief vragen buurtbewoners ook om de overlast van het hostel tegen te gaan. De gemeente gaat hierover met hen in gesprek om naar mogelijke oplossingen te zoeken."

De woordvoerder geeft aan dat de betreffende stadsmarinier contact heeft gehad met een contactpersoon namens de buurtbewoners. "Er is afgesproken dat het hostel gescreend wordt of het aan alle regelgeving voldoet."

Tip de redactie