Breda houdt het COA aan de huur van het voormalige pand van de Belastingdienst aan de Gasthuisvelden. Dat schrijft wethouder Alfred Arbouw aan het COA.

Arbouw stuurde maandag een briefwisseling met het COA door aan de raad. Daaruit blijkt dat COA en gemeente tot overeenstemming waren gekomen over de bestuursovereenkomst en zo goed als over de huurovereenkomst.

"Dat is wat ons betreft tevens de bevestiging dat de huur conform afspraak per 28 juli 2016 ingaat, zoals ook in onze vorige brief wordt benadrukt", aldus Arbouw.

De wethouder schrijft 25 juli in zijn antwoord aan het COA dat het hem duidelijk is dat de business-case voor de locatie Gasthuisvelden Breda nog niet geaccordeerd is. "Uw recent ingenomen standpunt om de investeringsbeslissing opnieuw te (laten) toetsen, staat wat ons betreft los van (het ingaan van) de huur."

Over de afname van het pand ontstond onlangs discussie omdat het COA in opdracht van het overkoepelende regieorgaan alle nieuwe locaties voor AZC’s onder de loep aan het nemen is. Door de afgenomen toestroom aan asielzoekers is er minder behoefte aan nieuwe locaties. Nu wordt gekeken welke locaties het meest efficiënt in gebruik genomen kunnen worden.

Verbouwd

Het Belastingkantoor moet nog uitgebreid verbouwd worden voordat het geschikt is als woonlocatie. Dat zou tijdens de zomer moeten gebeuren zodat het pand per oktober bewoond zou kunnen worden. Met ingang van die maand sluit het AZC in De Boschpoort.

In de Bredase politiek ontstond discussie over het eventueel langer open houden van de Boschpoort zolang niet duidelijk is of het pand aan de Gasthuisvelden daadwerkelijk in gebruik genomen gaat worden als AZC. Een aantal maatschappelijke organisaties drong daar afgelopen week in een brief ook op aan.