NAC heeft voor seizoen 2016-2017 twee varianten van het uitshirt; een witte met een diagonaal dun geel en zwart streepje erin en een koningsblauwe. Het koningsblauwe shirt is voer voor discussie. 

"Hij voldoet niet aan het Cultuurhandvest", aldus fanzine De Rat.

De discussie over de cultuur is onderdeel van de clubcultuur zelf, erkent Léon Deckers van De Rat. Zelf vindt hij het ontwerp 'mooi uitgevoerd, prima werk van de ontwerper. Als het voor een andere club zou zijn; prachtig'.

Toch is Deckers kritisch. "We hebben dat Cultuurhandvest niet voor niks", refereert hij aan de daarin beschreven clubkleuren geel en zwart.

"We moeten oppassen dat dit geen opmaat is naar meer afwijkingen en ervoor waken dat dit een uitzondering is." Want, zegt Deckers, "de identiteit is dat je vasthoudt aan die waarden, ook al is dit een shirt dat misschien maar twee keer gedragen wordt."

Knipoog

NAC koos voor het blauw als knipoog naar de gewonnen bekerfinale van 1973, waarin eveneens in het blauw werd gespeeld en als verwijzing naar Nassaustad Breda. In de communicatie ging dat echter verloren.

"Dat hadden we misschien duidelijker moeten zeggen", erkent woordvoerder Matthias van Wettum. Want het shirt kwam er na ruime discussie, bevestigt Sander Ramaker als voorzitter van de Clubraad. "We hebben het er uitvoerig over gehad en iedereen was het ermee eens."

Ramaker vindt alleen verwijzen naar het Cultuurhandvest te makkelijk. "Wij hechten daar ook veel waarde aan, maar je moet ook naar de realiteit kijken en naar het commercieel belang. De discussie hoort bij NAC, dat is ook goed en houdt je scherp."

Kopen

Ontwerper en NAC-supporter Stef Goedhart was zelf tijdens de Open Dag aanwezig. De discussie over het blauw kreeg hij wel mee. "Ik heb veel mensen gesproken, ook mensen uit de fanatieke hoek. Die gaven aan dat als ze vooraf over het blauw hadden gehoord, ze een hartig woordje hadden willen spreken. Nu vertelden ze dat ze er over dachten het shirt te kopen."

Goedhart bracht in alle shirts de kragen uit de jaren 70 en 80 terug. En in de blauwe variant loopt ook de inmiddels weer kenmerkende diagonaal.

Hij is blij met de huisstijl, waarin sinds 2004 de diagonale band is teruggekeerd. "Het thuisshirt en het witte eerste uitshirt voldoen ook gewoon aan het handvest", geeft hij aan.

Nuance

En het blauw? "Voor veel fans hoort het groene Fujifilm-shirt tot de favorieten", nuanceert hij de discussie. "Al bestond toen het handvest nog niet." 

En de fans? Die kopen het shirt massaal. Enkele honderden schaften de blauwe variant afgelopen zaterdag aan. "Het was het best verkochte shirt tijdens de Open Dag", bevestigt Van Wettum. "Wie het nog wil hebben, moet snel zijn."