De Provinciale Statenfractie van het CDA Brabant wil dat de provincie Noord-Brabant gaat lobbyen om een Touretappe naar Brabant te halen. 

De Bredase wethouder van sport, Paul de Beer, is enthousiast. "Breda als start- of finishplaats is een interessante optie."

Het CDA heeft zich in schriftelijke vragen aan het Brabantse college van Gedeputeerde Staten uitgesproken voor een lobby en voor het reserveren van budget.

"Als het aan het CDA ligt, voert in 2017 al een etappe van de Tour de France door Brabant. Mocht dat niet mogelijk blijken, dan wil het CDA dat de provincie inzet op een van de Touredities daarna; 2018 of 2019", schrijft de provinciale fractie.

Paul de Beer is positief. Hij geeft aan dat het zou passen bij de regio. "Ik ben ook trekker van het wielerplan in de regio, daar horen evenementen ook bij. Zoals bijvoorbeeld de Red Bull kop-over-kop-race later dit jaar." 

Eneco Tour

Breda is dit jaar voor de derde keer onderdeel van de Eneco Tour. "Ik zou het interessant vinden een andere grote tour binnen te halen. Dat zou best wel eens mogen."

"Maar het moet wel financieel realistisch zijn", vertelt hij. "Je ziet in dit soort businesscases dat de kosten voor de gemeenschap zijn en de baten voor de ondernemers. Daarover moeten we wel een goed gesprek voeren. Als de kans zich voordoet, dan ga ik snel het college en de raad erbij betrekken."

Impuls

Volgens het Brabantse CDA-statenlid Steenbakkers kan 'de Tour zowel de top- als breedtesport in Brabant een geweldige impuls geven en trekt het ongetwijfeld veel Tourliefhebbers en fietstoeristen naar onze provincie.' "Goed voor de economie. Al met al genoeg redenen om ons maximaal in te spannen voor de Tour door Brabant."

Omdat hij niet op een paard wil wedden, heeft het CDA het Brabantse college ook gevraagd om behalve voor de Tour de France ook te lobbyen voor andere wielerrondes over Brabantse bodem, zoals de Giro d’Italia en de Vuelta.