De rechter heeft geoordeeld dat de gemeente Breda onterecht een exploitatievergunning heeft geweigerd club Reeperbahn in de Belcrum.

"Er valt een last van onze schouders, al is het nog even afwachten", reageert Juan Reina, refererend aan de termijn van zes weken die de gemeente heeft om te reageren.

Reina had deze donderdag even contact met zijn advocaat over de uitspraak. De ondernemer is optimistisch, maar houdt een slag om de arm. "De gemeente heeft alles gedaan om de boel te vertragen", zegt hij.

Rechtszaak

Het is voor Reina en zijn vrouw een slepende zaak. Die begon in 2014 nadat een prostituee niet haar inschrijving bij de Kamer van Koophandel kon tonen tijdens een controle. Dat ze dat de volgende dag wel kon, werd niet geaccepteerd. Daarop moest de seksclub een maand dicht en kreeg Reina in het vervolg geen exploitatievergunning meer.

De wanhoop nabij vroeg zijn vrouw die aan. "Die werd op dezelfde gronden geweigerd, met een Bibob-oordeel waarin alleen onze naam anders was." Het stak de ondernemer, die het gevoel kreeg dat de gemeente de club weg wilde uit de buurt die de afgelopen jaren een flinke facelift kreeg. "Dat kan natuurlijk, maar zeg dat dan en probeer daar een afspraak over te maken."

Voorzichtig opgelucht

Een overwinning is dit nog niet. "We zijn wel heel blij met deze uitspraak. We zijn er al 2,5 jaar mee bezig. Sindsdien hebben we veel kosten gemaakt voor rechtszaken en liep de huur ook door. Het heeft binnen ons gezin voor veel stress gezorgd, er valt nu wel een beetje een last van mijn schouders af, al is het nog even afwachten."

Dat de rechter met dit oordeel kwam, is de tweede meevaller in korte tijd. "Twee weken geleden oordeelde de rechter al dat legeskosten van de Bibob door de gemeente betaald moeten worden." Reina en zijn vrouw hopen nu op meer meevallers. "Want dit heeft een hoop zorgen opgeleverd", herhaalt hij nog maar eens.

De gemeente kon donderdagavond nog geen inhoudelijke reactie geven.