Verschillende maatschappelijke organisaties hebben in een open brief aan het Bredase college gevraagd om het openhouden van de Boschpoort als AZC.

De organisaties vinden dat een stad als Breda ook na oktober nog asielzoekers moet opvangen. De brief is ondertekend door Mondiaal Centrum Breda, Amnesty International Breda, Humanitas afd. Breda en het Annahuis.

De instellingen zijn van mening dat het de morele verantwoordelijkheid van Breda  is om als één van de tien grootste gemeenten van Nederland vluchtelingen te blijven opvangen en te huisvesten.

"Dit  moet ons inziens zwaarder wegen dan de afspraak om de Boschpoort na twee jaar te sluiten. Zolang er geen alternatieve huisvesting op korte termijn beschikbaar is dient ons inziens het belang van opvang van vluchtelingen zwaarder te wegen dan het handhaven van bestaande afspraken."

Twee jaar

Breda heeft twee jaar geleden toegezegd aan de omwonenden dat de opvang in de Boschpoort maximaal twee jaar zou duren. Als vervanging heeft de gemeente het voormalige belastingkantoor aan de Gasthuisvelden aangeboden als alternatief.

Ondanks een mondelinge overeenkomst heeft het COA aangegeven deze beslissing uit te stellen tot september. Dat zou betekenen dat er geen asielopvang is na oktober, daar bij een positief besluit de verbouwing niet tijdig klaar is.

Volgens de briefschrijvers moet voorkomen worden dat de huisvesting van vluchtelingen een speelbal wordt van politiek getouwtrek tussen de gemeente Breda en het COA. "Dat zou een blamage voor de stad Breda zijn."

Raad van Kerken

Jan Hopman van het Mondiaal Centrum geeft aan dat ook SNV-Vluchtelingenwerk Brabant Centraal achter de intentie van de brief staat. De Raad van Kerken komt volgens hem met een eigen verklaring.

De briefschrijvers hopen dat meer mensen zich achter het initiatief scharen. Die kunnen zich via e-mail melden bij het Mondiaal Centrum.