Fietsers die binnen Breda hun klimcapaciteiten willen testen kunnen 17 september terecht in de nieuwe parkeergarage van het Amphia. Die dag houdt Amphia samen met de gemeente Breda en wielervereniging Rouleurs een klimtijdrit.

De Rouleurs stonden ook aan de basis van de klimtijdrit afgelopen jaar naar het parkeerdek van het nieuwe station.

De Bredase burgemeester Paul Depla zet om 10.30 uur de eerste tijd neer na het startsein van voorzitter Raad van Bestuur van Amphia Olof Suttorp. De klim kent een hellingspercentage van 10 procent.

De tijdrit sluit volgens Suttorp aan bij de zorg voor gezondheid die het ziekenhuis hoog in het vaandel heeft staan. "Bewegen hoort daar als vanzelfsprekend bij."

Oorlogsdrama

Het inschrijfgeld van de klimtijdrit gaat naar een kunstwerk dat straks in de tuin van het nieuwe ziekenhuis geplaatst wordt. Dit kunstwerk komt er ter nagedachtenis aan het oorlogsdrama dat zeventig jaar geleden in Breda plaats vond aan de Molengracht.

In de bocht van de weg naar de huidige Spoedeisende Hulp werd toen een boerderij getroffen door een uit koers geraakte bom. Tien kinderen en hun tante kwamen daarbij om het leven.

Drie grote rode beuken waren stille getuigen. Deze beuken zijn afgelopen jaar gerooid omdat ze ziek waren. In goed overleg met de nabestaanden van de ramp en de gemeente is afgesproken om een kunstwerk terug te plaatsen als herinnering aan hetgeen is gebeurd.

Amphia financiert het resterende bedrag. "Zo wordt het herdenkingswerk straks een beetje van ons allemaal, voor een ramp die ook heel Breda heeft getroffen."