Lening van 1,3 miljoen voor restauratie Brouwhuis

De gemeente Breda verstrekt een lening van 1.370.000 euro voor de restauratie van de laatste fase van het Brouwhuis in het gebied De Drie Hoefijzers.

Het Brouwhuis is onderdeel van een rijksmonumentaal complex met voormalige brouwerij, hoofdkantoor en schoorsteen.

"De monumentale gebouwen van de brouwerij behoren tot belangrijkste monumenten in de gemeente Breda en zijn van groot cultuurhistorisch belang", vertelt de gemeente in een persbericht.

De realisatie van de eerdere fasen van het brouwhuis, ketelhuis en de brouwtoren, is gefinancierd vanuit het Nationaal Restauratiefonds (NRF). Momenteel is de laatste fase van het brouwhuis aan de beurt.

Restauratie

De laatste fase is de restauratie en herbestemming van het oudste deel van de brouwerij, de machinehal en achtergelegen ruimten. Daarvoor is in totaal een bedrag van 4.110.000 euro nodig.

"Het NRF wil dit alleen co-financieren als ook gemeente en provincie daarin meedoen. Daarom heeft de eigenaar de gemeente verzocht om deze laatste fase onder te brengen in het programma Grote erfgoedcomplexen van de provincie", aldus de gemeente.

Markant

"Dit cultuurhistorisch en industrieel erfgoed willen we behouden voor de stad", aldus wethouder Marianne de Bie van Cultuur in het persbericht. "Het Brouwhuis hoort bij onze geschiedenis en is bovendien een zeer markant gebouw. In de ontwikkeling van het hele gebied komen oud en nieuw heel mooi samen. Door deze lening maken we dit mogelijk."

De provincie neemt na de zomer een besluit over haar deel van de subsidie.

Tip de redactie