Gemeente legt werk Irenestraat stil

Het werk aan de Irenestraat in Breda is door de gemeente stilgelegd tot oktober van dit jaar. Dat is het resultaat van overleg tussen de gemeente en een vertegenwoordiging van de wijk.

In de komende maanden onderzoekt de gemeente de soort en hoeveelheid oversteekbewegingen op de straat. Enkele weken geleden kondigde Breda aan dat het asfalt op de doorgaande weg vervangen ging worden en dat daarbij de zebrapaden zouden worden verwijderd. Dat zorgde voor onrust in de wijk.

Volgens de gemeente zorgden de zebrapaden op de weg voor onveilige situaties doordat automobilisten op vijftigkilometerwegen als deze in de praktijk niet stoppen voor een zebrapad. Daarmee zou een dergelijke oversteekplaats voor schijnveiligheid zorgen.

GroenLinks Breda vroeg het college of er mogelijk snelheidsbeperkende maatregelen genomen zouden kunnen worden. Het antwoord daarop is "nee". 

Niet wenselijk

"De Irenestraat is een ontsluitingsweg die ingericht moet zijn om verkeer te ontsluiten. Tevens is de weg onderdeel van een busroute en uitrukroute van de brandweer, waardoor verkeersremmende maatregelen niet wenselijk zijn."

De kritiek dat er geen overleg is gepleegd met de omwonenden, wordt door de Bredase bestuurders erkend. Uit het antwoord van het college blijkt dat in eerste instantie de redenering werd gehanteerd dat het slechts ging om het vervangen van de toplaag van het asfalt. Aan de inrichting van de straat zou, op de zebrapaden na, niks veranderen.

Overigens stelt het college dat er in de straat twee goede en veilige oversteekplaatsen zijn, namelijk bij de Julianalaan en bij de Vredenburghsingel.

Tip de redactie