‘Flexibele’ zonnepanelen voor appartementen Topaasstaete

Op het dak van appartementencomplex Topaasstaete liggen sinds kort ongeveer 150 zonnepanelen. Dat aantal is bijzonder. “Maar niet omdat dit heel veel is”, aldus Pieter de Leijer van de Vereniging van Eigenaren (VvE).

"Je ziet links en rechts een plukje zonnepanelen liggen", geeft de initiatiefnemer aan. En juist dat is bijzonder. "We zijn de eerste VvE in Breda waarbij we mensen ook later laten instappen. Niet iedereen hoeft bij de start mee te doen."

Bij eerdere initiatieven voor zonnepanelen op appartementencomplexen liep het stuk op het alles of niets-principe. "Een meerderheid van de VvE moet voor stemmen in de algemene ledenvergadering, als iedereen meteen mee moet doen, lukt dat niet."

Aanmelden

Bij Topaasstaete konden de bewoners zich aanmelden om mee te doen. Veertien huishoudens meldden zich aan voor de eerste ronde. "Met ongeveer twaalf panelen per huishouden kom je op ongeveer 150 panelen." In totaal heeft het complex 60 koopwoningen en nog eens 20 huur.

Door de aanpak heeft iedere bezitter van zonnepanelen zijn eigen zonne-energiefabriek en kan de opbrengst ook per huishouden gemeten worden. "Je ziet dus ook mensen met de app rondlopen en aan elkaar vragen wat de opbrengst is. Dat werkt aanstekelijk. Nu al hebben andere bewoners aangegeven volgend jaar mee te willen doen."

Vanwege het unieke karakter ontving De Leijer donderdagavond de Groene Parel, een wisseltrofee voor duurzame projecten in Breda. "Ik hoop dat we hiermee een voorbeeld kunnen zijn voor andere VvE’s."

Tip de redactie