Bewoners Breda opgezadeld met meerdere afvalbakken

De nieuwe manier van afvalinzameling en -scheiding in Breda zorgt voor reuring.

Breda voert actief beleid om Van Afval Naar Grondstof (VANG) te gaan. Consequentie is dat de Bredase burger meer moet gaan scheiden. En dus meer bakken krijgt. Of toch niet?

VVD-fractievoorzitter Thierry Aartsen sprak namens zijn achterban woensdagavond in de raadsvergadering zijn zorgen uit over de manier waarop de invoering gaat. "Het is het gesprek van de dag op het schoolplein."

"Worden mensen niet opgezadeld met containers die ze niet willen", verwoordde hij richting verantwoordelijk wethouder Paul de Beer. Hij sprak van mensen die soms wel zes afvalbakken kregen. "Zelfs onze achterban in Ruitersbos heeft daar geen plaats voor", grapte hij.

Mogelijkheden

Van gedwongen afname van grote bakken is geen sprake, legde De Beer uit in zijn antwoord. De bewoners worden volgens hem in verschillende brieven gewezen op de mogelijkheden. "Een eerste test wees uit dat het gebruik van het woord maatwerk niet duidelijk genoeg bleek, vandaar dat we nu benadrukken dat er verschillende keuzes zijn."

In plaats van de twee keer 240 liter-bakken die een bewoner nu in zijn achtertuin heeft staan, kan gekozen worden voor verschillende formaten, variërend van 240, 140 of 25 liter voor GFT-afval of zakken voor plastic in plaats van een bak.

Dat stelde Aartsen gerust.

Tip de redactie