Brandweer Breda rukt uit protest alleen uit bij spoed

De brandweer in Breda rukt vanaf woensdag alleen uit in het geval van spoed. De Brandweer Midden- en West-Brabant heeft zich aangesloten bij de FNV-acties voor vroegpensioen voor de brandweerlieden.

"Ze sluiten aan bij de andere regio’s die sinds maandag al actievoeren, omdat werkgevers niet bereid zijn tegemoet te komen aan de gestelde eisen voor een fatsoenlijk vroegpensioen", zegt Bert de Haas, bestuurder FNV Overheid. "Van de 25 veiligheidsregio’s doen er nu 14 mee."

Gedurende de hele zomer reageren de meeste brandweerkorpsen alleen nog op dringende hulpvragen. De Haas: "Bij brand en levensgevaarlijke situaties rukken ze uit, maar onderhoudsklussen en schoonmaakwerk staan even niet op de agenda. Uiteraard garanderen we dat de veiligheid nooit in het geding komt."

Vroegpensioen

Met de acties willen de brandweerlieden hun vroegpensioen beter geregeld krijgen. Dat nodig volgens de vakbond omdat brandweermensen fysiek en mentaal zwaar werk hebben, dat je niet tot je 65e kunt blijven doen.

Een bestaande regeling is door veranderde wet- en regelgeving niet meer uitvoerbaar. "Daarom willen wij een reparatie van de regeling. We vragen helemaal niet om een nieuwe regeling, maar hij moet wel up-to-date worden gemaakt", aldus De Haas.

Daarnaast wil de bond een werkgarantie en een inkomensgarantie voor werknemers die worden afgekeurd voor de repressieve dienst. “Dat is een tweede loopbaan binnen of buiten de brandweer, waardoor ze geen werk meer op de wagen verrichten, maar wel met behoud van inkomen.”

Tip de redactie