De eik in de middenberm op de A58 ter hoogte van Ulvenhout, kan niet worden verplaatst. De boom is te breed geworteld, meldt Rijkswaterstaat.

De wortels van de twintig meter hoge boom zijn zo breed gegroeid waardoor de zomereik op geen een manier met een fatsoenlijke kluit uit de middenberm gehaald kan worden.

Een deel van de wortels zou het dan ook niet overleven bij verhuizing van de boom. Het verplanten van de eik is daarom uitgesloten.

Het project InnovA58 werkt aan plannen om de doorstroming op de A58 te verbeteren. De boom staat in de weg bij de verbreding van de snelweg. Nu verplanten geen optie meer is, moeten andere mogelijkheden worden bekeken.

"Als we de boom op een slimme manier kunnen behouden, zullen we de ruimte voor een extra strook aan de buitenkant van de huidige rijbaan moeten pakken. Maar daar liggen taluds", aldus Suzanne Maas van Rijkswaterstaat. 

Derden

"Moeten we die weghalen dan komen we mogelijk op grond van derden. Hierover moet Rijkswaterstaat dan in gesprek gaan met partijen."

Een ander punt volgens Maas is het viaduct dat dichtbij de eik ligt, wat het aanpassen van het viaduct zelf moeilijker maakt. "Het viaduct rust op pijlers, daardoor is er niet zomaar ruimte voor een extra rijstrook te vinden."

"Dit levert een uitdagende puzzel op waar Rijkswaterstaat zich samen met ingenieursbureaus de komende maanden over gaat buigen."

Rijkswaterstaat deed eind 2015 onderzoek naar de 180 jaar oude Annevilleboom om te bekijken of deze verplaatst kon worden.