De bewoners van de wijk Brabantpark klagen over het grof- en zwerfvuil dat soms wekenlang op straat staat in de wijk. “Het loopt nu echt de spuigaten uit”, aldus Rene Kloet, die zelf in de Epelenberg woont. “Bankstellen, tv’s, hele sets tuinmeubelen. Het wordt allemaal op een hoop gegooid en staat er soms wel drie weken.”

Afgelopen dinsdag werd weer een grote stapel met grofvuil verwijderd. “Maar het begin voor een nieuwe is alweer gemaakt. Een grote blauwe ton staan er. Eentje waar normaal ook chemisch afval in kan zitten, maar gelukkig is hij leeg”, zegt Kloet. Hoe het komt dat het zo erg is in zijn werk weet hij niet. “Misschien dat mensen de regels niet kennen of ze niet naleven. Voor de wijk is het gewoon heel vervelend al die troep.”

De Gemeente Breda laat weten dat de persoon die de berg heeft gedumpt inmiddels beboet is. “We hebben de gegevens achterhaald en de man een bekeuring gegeven voor dit milieudelict”, aldus een woordvoerder. “Daarnaast proberen wij altijd zo snel mogelijk afval te verwijderen. Als mensen een melding maken gaan we er met de reguliere diensten langs of zetten we een extra wagen in.” 

Dat het vaker gebeurt in de wijk klopt, aldus de Gemeente. “Er komen vaker meldingen binnen. We hebben contact met de woningbouw en er zijn al diverse acties geweest, zoals een stickeractie. Het blijft een feit dat het menselijk handelen is. Het enige wat we dan kunnen doen is de overtreders opsporen en beboeten.” De Gemeente voegt nog toe dat het bewoners zeker adviseert melding te maken en elkaar er op aan te spreken. “Dat is de beste manier om het op te lossen.”