De gemeente Breda gaat samen met politie en Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) een eind maken aan de drugshandel en straatprostitutie aan de Slingerweg.

Vanaf 1 juli komen er handhavingsacties, cameratoezicht en preventie. De 24-uurs opvang van dak- en thuislozen aan de Slingerweg trekt harddrugshandel, straatprostitutie en bijbehorende criminaliteit aan. "Met veel overlast voor de cliënten van de voorziening en daarnaast bewoners en werknemers in het gebied."

Ook komt er een tijdelijk parkeerverbod op de plaatsen van de doorstroomvoorziening. Op termijn komen deze parkeerplaatsen weer openbaar beschikbaar.

Fouilleren

De handhavingsacties worden zorgvuldig voorbereid. Als het nodig is zal de officier van justitie besluiten om preventief fouilleren toe te staan. Het gebied waarin dit mag, moet daarvoor eerst worden aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Ter voorbereiding op de handhavingsacties heeft de burgemeester dit inmiddels gedaan. Het gaat om het gebied: Slingerweg (tussen Etnastraat en Smederijstraat), Markkade (tussen Etnastraat en Spoorviaduct), Gieterijstraat, Tramsingel en Smederijstraat.

Om te voorkomen dat de overlast terugkeert of verplaatst naar een andere buurt wordt een monitorgroep samengesteld die de Slingerweg en omgeving intensief blijft volgen.