Het Generaal Maczek Museum richt zich de komende tijd op realisatie van pop-up activiteiten. 

Daarnaast komt er verder onderzoek naar een duurzame samenwerking met het stadsarchief en wordt het idee uitgewerkt een gedenklocatie te koppelen aan het ereveld bij de Poolse begraafplaats aan de Ettensebaan.

Deze drie peilers worden gesteund door zowel het college van B&W als het bestuur van het museum. Het museum zelf blijft streven naar een vast onderkomen. "Bij voorkeur een locatie die aansluit bij de verhaallijnen", aldus de gemeente in een persbericht.

"Het college stelt zich terughoudend op ten aanzien van dit scenario. De verbinding tussen het ereveld en een herdenkingscentrum met een museumruimte biedt naar mening van het college een interessant alternatief voor een vaste locatie."

Werk

Frans Ruczynski, voorzitter Generaal Maczek Museum, stelt verheugd te zijn met het brede draagvlak in de Bredase politiek en bestuur. Hij stelt dat er nog veel werk aan de winkel is. "Het Generaal Maczek Museum zet in op samenwerking met het nieuwe museum en andere partijen om het unieke verhaal op een belevenisvolle manier levend te houden voor Breda en Nederland."

Het Generaal Maczek Museum was tot enige tijd terug gevestigd in de Trip van Zoutlandtkazerne. Sinds het vertrek daar is het papieren archief ondergebracht bij het stadsarchief.

Bij de Poolse begraafplaats zijn volgens eerste verkennend onderzoek kansen een een gewenste gedenklocatie in combinatie met een informatiecentrum.