Huurtarieven sportverenigingen op de schop

Breda gaat manier waarop de huurtarieven voor sportverenigingen berekend worden, geheel veranderen. Voor sommige sportverenigingen heeft dat tot gevolg dat ze meer gaan betalen, enkele anderen betalen juist minder.

"We gaan toe naar een huursystematiek op basis van kosten”, aldus wethouder Paul de Beer in een toelichting. Volgens hem is er de afgelopen tientallen jaren zoveel maatwerk ontstaan, dat tarieven niet meer uit te leggen waren. “De tarieven waren niet meer doorzichtig."

"Het betekent dat de tarieven geharmoniseerd worden binnen een sport, maar dat ook tussen de verschillende sporten meer logica ontstaat", aldus De Beer.

Hij noemt als voorbeeld dat veel tennisverenigingen nu een kostendekkende huur betalen, terwijl bij veel voetbalverenigingen dertig procent van de werkelijke kosten wordt doorberekend.

Overgangsregeling

Omdat de huren veranderen, is er een overgangsregeling van twee jaar afgesproken. "We willen geen haakse bochten maken waardoor verenigingen in de problemen komen."

De harmonisatie en de kosten als uitgangspunt, betekenen ook dat bijvoorbeeld kunstgras duurder wordt. "Omdat die duurder zijn in onderhoud."

De nieuwe basis voor de huren is tot stand gekomen in samenwerking met een werkgroep uit het veld. "Die werkgroep heeft een positief advies gegeven over de nota."

Tip de redactie