Breda verduurzaamt 49 gebouwen voor 14,3 miljoen euro

De Gemeente Breda wil tot en met 2025 14,3 miljoen euro investeren in het verduurzamen van 49 gemeentelijke gebouwen.

Daarbij gaat het om het isoleren van daken, het aanbrengen van tripple glas, het vervangen van ketels of het aanbrengen van led-verlichting. Op sommige gebouwen komen zonnepanelen die zelf energie opwekken.

De aanpassingen passen in het streven van Breda om in 2044 een CO2 neutrale stad te zijn. "Dat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal, inwoners, bedrijven en organisaties", zegt wethouder Paul de Beer van Duurzaamheid en Vastgoed.

"Als gemeente stimuleren we niet alleen anderen om te investeren in duurzaamheid en energiebesparing. We doen dat zelf ook, te beginnen met onze eigen gebouwen."

Energielabel A

De gemeente heeft nu voor 49 gebouwen maatregelen op de rol staan die tot 2025 worden uitgevoerd. Hiermee komen deze 49 gebouwen samen op een gemiddeld energielabel A.

Gelijktijdig kondigt Breda aan dat het daar niet bij blijft. In het eerste kwartaal 2017 volgt een tweede fase met de resterende gebouwen. Onbekend is hoeveel het deze tweede fase betreft.

Terugverdiend

De maatregelen worden zoveel mogelijk uitgevoerd als er toch al onderhoud aan de panden gepland staat. "De meeste investeringen worden terugverdiend doordat energie wordt bespaard of zelfs opgewekt."

Het college bespreekt het conceptuitvoeringsprogramma voor de verduurzaming van het vastgoed op 27 juni met de Commissie Economie en stelt vervolgens het definitieve programma vast.

Tip de redactie