Gemeente legt nieuwe fontein aan in binnenstad

De gemeente Breda gaat de warmte in de binnenstad te lijf met de aanleg van een fontein op het Kasteelplein.

Het gaat om een zogenaamd bedriegertje van 8 bij 8 meter, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Bij een dergelijke fontein spuit het water als het ware uit de straat. De fontein moet voor vermaak én voor verkoeling zorgen in de Bredase binnenstad.

De aanleg is gepland voor augustus, waarna de waterpret in september kan beginnen.

Favoriet

Het Kasteelplein was ook favoriet onder lezers van BredaVandaag. Het plan voor een fontein in het stadscentrum viel sowieso goed.

Naast het Kasteelplein werden ook Grote Markt, ‘t Valkenberg en de Haven genoemd als potentiële plaatsen voor deze waterpret.

Aangename plek

Een woordvoerder van de gemeente zei eerder al dat de fontein de extremen in het klimaat als gevolg van klimaatverandering kan opvangen, zodat de stad een aangename plek blijft.

"Als het bijvoorbeeld extreem warm is (hittestress) zijn er plekken in de stad waar de temperatuur acht graden hoger kan liggen dan elders in de stad. Zo'n fontein zorgt voor verkoeling en kan eraan bijdragen dat mensen de stad ingaan."

De fontein is een klein onderdeel van een pakket aan maatregelen waarmee de invloed van het veranderende klimaat wordt aangepakt in Breda. Zo krijgt de gevel van de parkeergarage De Barones begroeiing en gaat de stad in samenwerking met tuincentra stimuleren niet de gehele tuin te bestraten, maar plaats te houden voor waterafvoer.

Tip de redactie